Bilik berita

Belarus menjadi negara asing pertama yang mendaftarkan vaksin Sputnik V

Pengeluaran vaksin juga akan dilancarkan di negara ini

Moscow, 21 Disember 2020 – Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF), dana kekayaan negara Rusia, mengumumkan bahawa Sputnik V, vaksin Rusia melawan coronavirus, telah didaftarkan oleh Kementerian Kesihatan Republik Belarus. Oleh itu, Belarus telah menjadi negara asing pertama yang secara rasmi mendaftarkan vaksin tersebut.

Vaksinasi sukarelawan di Belarus bermula pada 1 Oktober sebagai sebahagian daripada percubaan klinikal rabun dua pihak, rawak, plasebo terkawal vaksin Sputnik V yang dibiayai oleh RDIF, yang melibatkan 100 orang di lapan institusi perubatan yang terpilih sebagai pusat penyelidikan di Belarus.

Kementerian Kesihatan Belarus juga telah mempertimbangkan data yang diperoleh semasa percubaan klinikal Fasa III vaksin ini di Rusia. Pada 14 Disember, Pusat Penyelidikan Gamaleya dan RDIF mengumumkan analisis titik kawalan ketiga dan terakhir data yang diterima 21 hari selepas memberikan dos pertama kepada sukarelawan. Keberkesanan vaksin adalah 91.4%.

Pengiraan dibuat berdasarkan analisis data sukarelawan (n = 22 714) yang menerima dos pertama dan kedua vaksin Sputnik V atau plasebo pada titik kawalan ketiga dan terakhir daripada 78 kes yang disahkan sesuai dengan protokol ujian klinikal Tahap III.

Vaksin menunjukkan keberkesanan 100% terhadap kes coronavirus yang teruk. Terdapat 20 kes jangkitan koronavirus yang teruk antara kes yang disahkan dalam kumpulan plasebo dan tidak ada kes yang teruk dalam kumpulan vaksin.

Pembangunan pengeluaran tempatan vaksin Sputnik V di Belarus kini sedang berjalan dengan kerjasama RDIF.

Kirill Dmitriev, Ketua Pegawai Eksekutif Dana Pelaburan Langsung Rusia, berkata:

“Belarus telah menjadi negara pertama yang mengambil bahagian dalam percubaan klinikal antarabangsa vaksin Sputnik V, dan negara pertama yang secara rasmi mendaftarkannya selepas Rusia. Pakar di Kementerian Kesihatan Belarus sangat memuji keselamatan dan keberkesanan vaksin Sputnik V yang berdasarkan platform vektor adenovirus manusia yang dikaji dengan baik. Pendaftaran vaksin di Belarus dan pengeluaran tempatannya akan membantu mempercepat vaksinasi penduduk dan melindungi rakyat Belarus dengan salah satu vaksin paling berkesan yang ada di dunia sekarang ini."

***

Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF) adalah dana kekayaan negara Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti, terutamanya di Rusia, bersama dengan pelabur kewangan dan strategik antarabangsa yang ternama. RDIF bertindak sebagai pemangkin pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF berpusat di Moscow. Pada masa ini, RDIF mempunyai pengalaman kejayaan pelaksanaan lebih daripada 80 projek dengan rakan kongsi asing berjumlah lebih dari RUB1.9 tn dan meliputi 95% wilayah Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF mengambil lebih daripada 800,000 orang pekerja dan menjana pendapatan yang setara dengan lebih daripada 6% KDNK Rusia. RDIF telah menjalin kerjasama strategik dengan pelabur bersama antarabangsa terkemuka dari lebih 18 buah negara yang berjumlah lebih dari $40 bilion. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di rdif.ru

Untuk maklumat lanjut hubungi:

Arseniy Palagin
Dana Pelaburan Langsung Rusia

Press Secretary
Tel: +7 495 644 34 14, ext. 2395
Mobile: +7 916 110 31 41
E-mel: [email protected]

Andrew Leach / Maria Shiryaevskaya
Hudson Sandler

Tel: +44 (0) 20 7796 4133


Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!