Percubaan klinikal

Percubaan klinikal

Sebelum permulaan percubaan klinikal, vaksin ini telah melalui semua peringkat percubaan praklinikal dengan eksperimen terhadap pelbagai jenis haiwan, termasuk 2 jenis primat.

Percubaan klinikal fasa 1 dan 2 vaksin telah selesai pada 1 Ogos 2020. Semua sukarelawan berasa sihat, tiada kesan sampingan yang tidak dijangka atau tidak diingini dapat dilihat. Vaksin ini menyebabkan antibodi yang kuat dan tindak balas imun selular. Tiada seorang pun peserta percubaan klinikal semasa dijangkiti dengan COVID-19 setelah diberikan vaksin. Keberkesanan vaksin yang tinggi disahkan oleh ujian ketepatan tinggi untuk antibodi dalam serum darah sukarelawan (termasuk analisis untuk antibodi yang meneutralkan coronavirus), serta keupayaan sel-sel imun para sukarelawan untuk diaktifkan sebagai tindak balas kepada pancang protein S coronavirus yang menunjukkan pembentukan kedua-dua antibodi dan tindak balas vaksin imun selular.

Percubaan klinikal pascapendaftaran yang melibatkan lebih daripada 40,000 orang di Rusia dan Belarus telah dilancarkan pada 25 Ogos 2020. Beberapa buah negara seperti UAE, India, Venezuela, Mesir dan Brazil akan menyertai percubaan klinikal Sputnik V secara tempatan. Vaksin tersebut telah menerima sijil pendaftaran daripada Kementerian Kesihatan Rusia pada 11 Ogos dan di bawah peraturan kecemasan yang diguna pakai semasa pandemik COVID-19, ia dapat digunakan untuk pemvaksinan penduduk di Rusia. Rancangannya adalah untuk meningkatkan pengeluaran vaksin di Rusia dan di peringkat global.

Bahan unik Sputnik V dan kaedah menggunakannya mempunyai perlindungan paten di Rusia yang telah diperolehi oleh Institut Penyelidikan Epidemiologi dan Mikrobiologi Kebangsaan Gamaleya.

Message has been successfully sent!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!