Testimoni

Dr Naor Bar-Zeev
Pusat Akses Vaksin Antarabangsa, Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg, AS

Dr. Tom Inglesby
Pengarah Pusat Keselamatan Kesihatan bagi Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg

Kedua-dua kajian Logunov dan rakan-rakan mempunyai beberapa kekuatan. Pertama, adenovirus sentiasa ada, jadi manusia mungkin tidak naif secara imunologi. Kekuatan kedua merupakan nilai ambang untuk proses peneutralan yang digunakan dalam kedua-dua kajian. Kekuatan ketiga adalah vaksin yang sama seperti yang sebelum ini mencetuskan gerak balas imun yang luas. Walaupun tidak dibincangkan dengan khusus, keputusannya membayangkan gerak balas terwajar 1 sel T penolong yang mungkin penting untuk keselamatan vaksin, berpotensi mengurangkan risiko penyakit peningkatan yang bergantung pada antibodi. Kekuatan keempat merupakan pembangunan dua formulasi vaksin, sejuk beku dan ‘lyophilised’. Formulasi ‘lyophilised’ boleh bermaksud kestabilan dalam rangkaian sejuk vaksin global sedia ada yang diperlukan untuk mengekalkan keberkesanan vaksin dari kilang ke penerima, rintangan yang belum ditangani vaksin-vaksin lain. Walaupun lebih mahal untuk dikeluarkan pada skala besar, kestabilan produk akan memaksimumkan capaian di kawasan terpencil, sesuatu yang perlu jika ingin mencapai perlindungan universal dan adil.

Prof Nadey Hakim
Naib Presiden Palang Merah Britain, Naib Presiden Akademi Sains Perubatan Antarabangsa

Keputusan percubaan klinikal vaksin Rusia Sputnik V telah menunjukkan hasil mengagumkan yang kini telah diiktiraf oleh komuniti perubatan antarabangsa. Vaksin tersebut terbukti selamat dan berkesan tanpa kesan sampingan serius yang dikenal pasti dan menggunakan platform terbukti berasaskan vektor adenovirus manusia yang kini merupakan mekanisme paling selamat untuk memasukkan kod genetik bulir virus ke dalam tubuh manusia. Pendekatan ini telah dikaji dengan teliti bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di peringkat antarabangsa. Rusia mempunyai rekod prestasi yang lama dan berjaya dalam membangunkan vaksin dan kekal mendahului dalam bidang ini di peringkat global. Kami berharap vaksin ini akan tersedia tidak lama lagi di seluruh dunia untuk membantu menghentikan wabak yang memusnahkan ini dan membolehkan orang ramai kembali ke kehidupan normal.

Dr Muhammad Munir
Pensyarah dalam Virologi Molekul di Universiti Lancaster

Terdapat ciri-ciri yang membuatkan Sputnik V calon yang baik. Idea penggunaan dua adenovirus berbeza sebagai vektor adalah lebih hebat berbanding kebanyakan vaksin di barisan hadapan. Umumnya, sistem imun menganggap protein vektor sebagai antigen yang serupa dengan protein S SARS-CoV-2, jadi sistem imun membangkitkan gerak balas imun terhadap protein itu juga. Jika orang diberikan imunisasi semula (sebagai dos kedua atau vaksin ulangan), imuniti sedia ada boleh menjejaskan keberkesanan dos kedua vaksin. Menggunakan vektor dengan sifat yang berbeza, seperti dalam Sputnik V akan mengelakkan masalah ini.

Prof Brendan Wren
Profesor Patogenesis Mikrob, Sekolah Perubatan Kesihatan & Tropika London

Data mengenai kajian vaksin Rusia yang dilaporkan dalam Lancet adalah menggalakkan – menunjukkan keselamatan dan keimunogenan vaksin COVID-19 yang berasaskan adenovirus.

Polina Stepensky
Pengerusi Jabatan Imunoterapi Barah dan Transplantasi Tulang Sumsum Tulang di hospital Hadassah, Israel

Pertama sekali saya patut ucapkan ‘Bravo!’ kepada ahli sains Rusia dan ahli profesional kesihatan Rusia. Kami sangat memahami dan bersetuju sepenuhnya dengan pendekatan teknologi dan saintifik ini. Anda telah meraih kejayaan sebenar dalam bidang sains dan perubatan. Kami sangat bersyukur yang anda telah membuat kerja yang hebat. Betapa menakjubkan yang gerak balas imun humor yang stabil termasuk antara sel berjaya dihasilkan. Ini dicapai melalui penggunaan dua vektor berbeza yang menghantar ubat dan pada masa yang sama, menyelesaikan masalah kesan peneutralan yang mungkin semasa suntikan kedua. Kecekapan yang tinggi kedua-dua adenovirus terpilih telah dibuktikan. Oleh itu, platform yang digunakan oleh Institut Gamaleya merupakan platform yang betul.
Kerja yang dilakukan mengilhamkan penghormatan yang hebat dan vaksin itu sendiri berbaloi untuk dikaji dan digunakan.

Dr. Stephane Gayet
Profesor di Universiti Strasbourg, doctor di Hospital Universiti Strasbourg

Ini merupakan vaksin yang berharga dan berkesan yang saya sendiri nanti-nantikan. Saya sangat berminat dengan kerja yang dilakukan oleh penyelidik Rusia. Saya tahu yang salah satu kaedah yang paling maju telah digunakan - kaedah vektor adenovirus.

Dr. Fabio Vilas-Boas Pinto
Setiausaha Kesihatan Negeri Bahia

Kerajaan Negeri Bahia di Brazil berasa sangat senang hati dengan persetujuan yang ditandatangani dengan Dana Kekayaan Berdaulat Persekutuan Rusia yang akan menjamin akses kepada vaksin Sputnik V untuk rakyat Brazil, sebaik sahaja vaksin diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia negara Brazil. Oleh sebab vaksin ini dicipta menggunakan adenovirus manusia yang merupakan salah satu platform pembangunan vaksin yang paling selamat dan berkesan di dunia, kami percaya yang keputusan percubaan klinikal fasa 3 yang sedang berlangsung akan mengesahkan data yang diperhatikan dalam fasa 1 dan 2.

G V Prasad
Pengerusi Bersama dan Pengarah Urusan Makmal Dr. Reddy

Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan RDIF untuk membawa vaksin ke India. Keputusan Fasa I dan II telah menunjukkan hasil dan kami akan melaksanakan percubaan Fasa III di India untuk memenuhi keperluan kawal selia di India. Vaksin Sputnik V boleh memberikan pilihan yang hebat dalam perjuangan kami melawan COVID 19 di India.

Shavkat Ismailov
Pengerusi Kumpulan Syarikat LAXISAM

Kerjasama dengan RDIF untuk vaksin Sputnik V memainkan peranan yang penting. Vaksin ini dicipta oleh ahli sains Rusia berdasarkan penyelidikan saintifik dan klinikal yang maju.

Zhong Nanshan
Pengarah Institut Penyakit Pernafasan Guangzhou, China

Saya sangat menghargai vaksin melawan COVID-19 yang telah dibangunkan oleh Pusat Gamaleya. Benarkan saya untuk mengucapkan tahniah kepada negara anda kerana penyempurnaan prosedur pendaftaran negara. Vaksin adenovirus Rusia adalah selamat dan akan melengkapkan percubaan klinikalnya dengan berjaya.

Message has been successfully sent!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!