Dana Pelaburan Langsung Rusia

Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF)

RDIF merupakan dana kekayaan berdaulat Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti, terutamanya di Rusia, di samping pelabur strategik dengan kewangan antarabangsa yang bereputasi baik. RDIF bertindak sebagai pemangkin untuk pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF berpusat di Moscow.

Kini, RDIF berpengalaman dalam pelaksanaan bersama yang berjaya bagi lebih daripada 90 projek dengan rakan kongsi asing, berjumlah lebih daripada RUB 2.1 tn dan meliputi 95% wilayah Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF merupakan majikan kepada 800,000 orang dan menjana hasil yang bersamaan dengan lebih daripada 6% keluaran dalam negeri kasar (GDP) Rusia. RDIF telah mewujudkan perkongsian strategik bersama pelabur bersama antarabangsa terkemuka daripada 18 buah negara dan berjumlah lebih daripada $40 bn.

Sejak wabak COVID-19 bermula, RDIF memainkan peranan penting dalam melawan virus ini di Rusia. Bekerjasama dengan beberapa pelabur institusi terkemuka di dunia, kami telah memilih dan membiayai perkara yang kami percaya merupakan sistem pengujian, ubat dan vaksin COVID-19 yang paling berpotensi. RDIF menyokong pembangunan vaksin COVID-19 Rusia oleh Pusat Gamaleya dan sedang melabur dalam pengeluaran besar-besaran vaksin ini oleh syarikat portfolio RDIF.

Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!