SOALAN LAZIM

Soalan lazim

Bilakah pengeluaran besar-besaran vaksin Rusia dimulakan?
Pada tahun 2020, pengeluaran besar-besaran Sputnik V telah dilancarkan di Rusia dan di luar negara. Setakat ini, lebih daripada 14 negara telah mengumumkan pelancaran pengeluaran vaksin, termasuk India, China, Brazil, Mexico, Mesir, Iran, Itali, Korea Selatan, Argentina, Kazakhstan, Republik Belarus, Serbia, Turki, Vietnam, dsb.

Adakah vaksin tersebut akan tersedia di negara-negara lain?
Sputnik V telah diluluskan di 71 negara dengan jumlah keseluruhan penduduk daripada 4 bilion. Senarai negara termasuk benua Amerika, Timur Tengah, Eropah, Asia dan Afrika. Senarai ini dijangka akan berkembang. Vaksinasi dengan Sputnik V sedang berlangsung di lebih daripada 50 negara di 4 benua, termasuk Argentina, Hungary, Bolivia, Algeria, Montenegro, Paraguay, dsb.

Untuk mendapatkan maklumat tentang bila Sputnik V akan tersedia di negara anda, langgani suapan berita media sosial Sputnik V.

Bilakah Rusia akan memberikan data saintifik lengkap tentang vaksin?
Analisis percubaan klinikal vaksin Fasa I– II dan Fasa III telah diterbitkan dalam The Lancet, salah satu majalah perubatan antarabangsa yang unggul lalu.

Bilakah vaksin akan tersedia?
Sputnik V tersedia untuk penduduk Rusia dan negara-negara lain yang penggunaan vaksinnya dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan telah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia. Rusia telah melancarkan pengeluaran bersiri Sputnik V di kemudahan dalam negara yang berbeza, terutamanya untuk penggunaan domestik, Rakan kongsi antarabangsa kami pada masa ini sedang mengeluarkan Sputnik V untuk kegunaan asing. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Cara untuk mendapatkan/membeli vaksin?
Sputnik V akan dibenarkan untuk digunakan oleh penduduk negara tertentu setelah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia masing-masing dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Apakah harga Sputnik V?
Kos dan logistik pengeluaran akan menjadi faktor yang mempengaruhi harga untuk negara-negara tertentu. Di banyak negara, cth. Rusia, program insurans perubatan kebangsaan akan meliputi kos pemvaksinan. Memandangkan kami tidak menyasarkan keuntungan yang ekstra tinggi daripada jualan vaksin, harganya akan berdaya saing, maksimum $10/dos. Langgani suapan media Sputnik V untuk mendapatkan butiran lanjut.


Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!