SOALAN LAZIM

Soalan lazim

Bilakah pengeluaran besar-besaran vaksin Rusia dimulakan?
Pada tahun 2020, pengeluaran bersiri vaksin Sputnik V telah dilancarkan di Rusia dan di luar negara. Pada Februari 2021, pelbagai negara yang berbeza seperti India, Korea Selatan, Brazil dan Kazakhstan telah mengumumkan permulaan pengeluaran vaksin.

Adakah vaksin tersebut akan tersedia di negara-negara lain?
Vaksin Sputnik V telah didaftarkan di lebih daripada 60 negara, termasuk Amerika Utara dan Selatan, Timur Tengah, Eropah, Asia dan Afrika. Senarai ini akan diluaskan.

50+ negara EMEA dan LATAM setakat ini telah memohon untuk vaksin Sputnik V.

Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat ketersediaan vaksin di negara anda.

Bilakah Rusia akan memberikan data saintifik lengkap tentang vaksin?
Analisis percubaan klinikal vaksin Fasa I– II dan Fasa III telah diterbitkan dalam The Lancet, salah satu majalah perubatan antarabangsa yang unggul lalu.

Bilakah vaksin akan tersedia?
Sputnik V tersedia untuk penduduk Rusia dan negara-negara lain yang penggunaan vaksinnya dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan telah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia. Rusia telah melancarkan pengeluaran bersiri Sputnik V di kemudahan dalam negara yang berbeza, terutamanya untuk penggunaan domestik, Rakan kongsi antarabangsa kami pada masa ini sedang mengeluarkan Sputnik V untuk kegunaan asing. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Cara untuk mendapatkan/membeli vaksin?
Sputnik V akan dibenarkan untuk digunakan oleh penduduk negara tertentu setelah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia masing-masing dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Apakah harga Sputnik V?
Kos dan logistik pengeluaran akan menjadi faktor yang mempengaruhi harga untuk negara-negara tertentu. Di banyak negara, cth. Rusia, program insurans perubatan kebangsaan akan meliputi kos pemvaksinan. Memandangkan kami tidak menyasarkan keuntungan yang ekstra tinggi daripada jualan vaksin, harganya akan berdaya saing, maksimum $10/dos. Langgani suapan media Sputnik V untuk mendapatkan butiran lanjut.


Message has been successfully sent!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!