SOALAN LAZIM

Soalan lazim

Apakah harga Sputnik V?
Kos dan logistik pengeluaran akan menjadi faktor yang mempengaruhi harga untuk negara-negara tertentu. Di banyak negara, cth. Rusia, program insurans perubatan kebangsaan akan meliputi kos pemvaksinan. Memandangkan kami tidak menyasarkan keuntungan yang ekstra tinggi daripada jualan vaksin, harganya akan berdaya saing, maksimum $10/dos. Langgani suapan media Sputnik V untuk mendapatkan butiran lanjut.

Bilakah percubaan percubaan klinikal dimulakan di negara saya?
Percubaan klinikal pasca kelulusan Sputnik V pada masa ini dijalankan di Rusia, Emiriah Arab Bersatu (UAE), India, Venezuela dan Belarus. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data tentang percubaan klinikal Sputnik V di negara anda.

Cara untuk mendapatkan/membeli vaksin?
Sputnik V akan dibenarkan untuk digunakan oleh penduduk negara tertentu setelah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia masing-masing dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Bilakah vaksin akan tersedia?
Sputnik V tersedia untuk penduduk Rusia dan negara-negara lain yang penggunaan vaksinnya dalam program pemvaksinan besar-besaran anti-COVID-19 kebangsaan telah diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia. Rusia telah melancarkan pengeluaran bersiri Sputnik V di kemudahan dalam negara yang berbeza, terutamanya untuk penggunaan domestik, Rakan kongsi antarabangsa kami pada masa ini sedang mengeluarkan Sputnik V untuk kegunaan asing. Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat data pengeluaran dan pengedaran antarabangsa Sputnik V.

Cara untuk menjadi sukarelawan percubaan klinikal?
Pemilihan sukarelawan di Rusia telah selesai. Semua orang boleh divaksin semasa pemvaksinan besar-besaran.

Percubaan klinikal pasca kelulusan pada masa ini dijalankan di Emiriah Arab Bersatu (UAE), India, Venezuela dan Belarus.

Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat percubaan klinikal Sputnik V dan pilihan penyertaan di negara anda.

Bilakah Rusia akan memberikan data saintifik lengkap tentang vaksin?
Analisis percubaab klinikal vaksin Fasa I–II telah diterbitkan dalam The Lancet, salah satu majalah perubatan antarabangsa yang unggul, pada bulan September lalu. Keputusan percubaan klinikal Fasa III dijangka diterbitkan tidak lama lagi.

Adakah vaksin tersebut akan tersedia di negara-negara lain?
Pada awal bulan Januari 2021, vaksin telah didaftarkan dan pada masa ini tersedia di Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria dan Palestine. Pada minggu-minggu berikutnya, kira-kira 10 negara yang berhasrat untuk mendaftarkan vaksin dalam bidang kuasanya sendiri.

50+ negara EMEA dan LATAM setakat ini telah memohon untuk vaksin Sputnik V.

Langgani suapan media sosial Sputnik V untuk melihat ketersediaan vaksin di negara anda.

Bilakah pengeluaran besar-besaran vaksin Rusia dimulakan?
Pada tahun 2020, pengeluaran bersiri vaksin Sputnik V telah dilancarkan di Rusia dan di luar negara. Pada Jan. 2021, pelbagai negara yang berbeza seperti India, Korea Selatan, Brazil dan Kazakhstan telah mengumumkan permulaan pengeluaran vaksin.


Message has been successfully sent!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!