Pusat Gamaleya

Pusat Epidemiologi dan Mikrobiologi Gamaleya Kebangsaan merupakan institusi penyelidikan terkemuka di dunia. Pusat ini diasaskan pada tahun 1891 sebagai sebuah makmal swasta. Sejak tahun 1949, pusat ini dinamakan Nikolai Gamaleya, seorang pelopor dalam kajian mikrobiologi Rusia.

Gamaleya menuntut di makmal ahli biologi Perancis, Louis Pasteur di Paris dan membuka stesen pemvaksinan kedua dunia untuk rabies di Rusia pada tahun 1886. Pada abad ke-20, Gamaleya sebagai seorang ketua pusat telah memerangi wabak taun, difteria dan tifus, serta menganjurkan kempen pemvaksinan besar-besaran di Soviet Union.

Pusat ini menguruskan salah satu “pustaka virus” yang unik di dunia dan mempunyai kemudahan pengeluaran vaksinnya tersendiri. Sejak tahun 1980-an, pakar di Pusat Gamaleya telah mengetuai usaha untuk membangunkan sebuah platform teknologi menggunakan adenovirus yang awalnya diambil daripada adenoid manusia.

Pusat Gamaleya berjaya membangunkan dan mendaftarkan dua vaksin berasaskan vektor mencegah demam Ebola pada tahun 2015 menggunakan platform vektor adenovirus. Satu lagi vaksin demam Ebola telah didaftarkan pada tahun 2020. Vaksin-vaksin tersebut telah diluluskan secara rasmi untuk penggunaan oleh Kementerian Kesihatan Rusia. Lebih kurang 2,000 orang di Guinea telah menerima suntikan vaksin Ebola pada tahun 2017-18 sebagai sebahagian daripada percubaan klinikal Fasa 3. Pusat Penyelidikan Gamaleya telah menerima paten antarabangsa untuk vaksin Ebola.

Pusat Penyelidikan Gamaleya menggunakan vektor adenovirus untuk membangunkan vaksin melawan influenza dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS). Kedua-dua vaksin kini berada dalam peringkat lanjutan percubaan klinikal.

Sejak tahun 1997, Alexander Gintsburg, seorang ahli Akademi Sains Rusia, telah mengetuai Pusat Gamaleya.

Sputnik V vaccine

Pasukan Sputnik V

Alexander GintsburgDoktor Biologi, Ahli Akademi Sains Rusia

Denis LogunovDoktor Biologi, Ahli Sepadan Akademi Sains Rusia

Boris NaroditskyDoktor Biologi, Profesor

Sergei BorisevichPengarah, Pusat Persekutuan Teknologi Perubatan Tinggi (FGBU) Institut Penyelidikan Pusat No. 48 bagi Kementerian Pertahanan Rusia, Doktor Biologi, Calon Perubatan, Profesor

Andrei Botikov

Darya Grousova

Alina Dzharullayeva

Inna DolzhikovaPhD

Darya YegorovaPhD

Ilyas YesmagambetovPhD

Olga ZubkovaPhD

Tatyana Ozharovskaya

Olga Popova

Aleksandr SemikhinPhD

Yelizaveta TokarskayaPhD

Amir TukhvatulinPhD

Dmitry ShcheblyakovPhD

Dmitry ShcherbininPhD

Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!