Bilik berita

Pengeluaran vaksin Sputnik V Rusia melawan coronavirus dilancarkan di Kazakhstan

Moscow, 21 Disember 2020 – Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF, dana kekayaan negara Rusia) mengumumkan pelancaran pengeluaran Sputnik V, vaksin pertama yang didaftarkan di dunia melawan coronavirus, – di Kazakhstan.

Kumpulan pengesahan telah dihasilkan hari ini di kompleks farmasi Karaganda. Kumpulan itu akan dihantar untuk pengesahan kepada pembangun vaksin – Pusat Penyelidikan Gamaleya. Kompleks farmasi Karaganda adalah kemudahan pengeluaran bioteknologi inovatif dengan peralatan yang diperlukan dan kakitangan yang berkelayakan, selaras dengan standard antarabangsa. Oleh itu, pengeluaran vaksin dapat diatur dalam jangka masa yang tidak pernah terjadi sebelum ini. RDIF dan Pusat Penyelidikan Gamaleya memberikan bantuan yang diperlukan untuk memudahkan pemindahan teknologi.

Vaksin dihasilkan berdasarkan perjanjian antara RDIF dan Kementerian Kesihatan Kazakhstan yang ditandatangani pada 4 Disember 2020. Pada 13 Disember, bahan yang diperlukan untuk pengeluaran kumpulan pertama vaksin telah dihantar ke Kazakhstan. Sekurang-kurangnya 2 juta dos vaksin Sputnik V akan dihasilkan di negara ini.

Pada 14 Disember, RDIF dan Pusat Penyelidikan Gamaleya mengumumkan analisis data titik kawalan akhir percubaan klinikal Fasa III pasca pendaftaran vaksin Sputnik V di Rusia, yang menunjukkan kadar keberkesanan vaksin Sputnik V sebanyak 91.4%.

Pengiraan dibuat berdasarkan analisis data sukarelawan (n = 22 714) yang menerima dos pertama dan kedua vaksin Sputnik V atau plasebo pada titik kawalan ketiga dan terakhir daripada 78 kes yang disahkan sesuai dengan protokol ujian klinikal Tahap III.

Vaksin menunjukkan keberkesanan 100% terhadap kes coronavirus yang teruk. Terdapat 20 kes jangkitan koronavirus yang teruk antara kes yang disahkan dalam kumpulan plasebo dan tidak ada kes yang teruk dalam kumpulan vaksin.

Kirill Dmitriev, Ketua Pegawai Eksekutif Dana Pelaburan Langsung Rusia, mengulas:

“Kami berterima kasih kepada Kementerian Kesihatan Kazakhstan atas sokongan mereka dalam mengatur pengeluaran vaksin di salah satu negara rakan kongsi utama kami dalam waktu yang singkat. Pengeluaran Sputnik V berskala penuh di Kazakhstan mendekatkan kita kepada tujuan bersama kita untuk memastikan jumlah vaksin yang selamat dan berkesan dalam jumlah yang mencukupi untuk melindungi penduduk daripada jangkitan coronavirus. Pada ketika ini kami sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan Pusat Penyelidikan Kepakaran Ubat dan Alat Perubatan yang bertanggungjawab untuk penilaian vaksin, serta untuk mendapatkan pendaftaran vaksin di Kazakhstan”.

***

Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF) adalah dana kekayaan negara Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti, terutamanya di Rusia, bersama dengan pelabur kewangan dan strategik antarabangsa yang ternama. RDIF bertindak sebagai pemangkin pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF berpusat di Moscow. Pada masa ini, RDIF mempunyai pengalaman kejayaan pelaksanaan lebih daripada 80 projek dengan rakan kongsi asing berjumlah lebih dari RUB1.9 tn dan meliputi 95% wilayah Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF mengambil lebih daripada 800,000 orang pekerja dan menjana pendapatan yang setara dengan lebih daripada 6% KDNK Rusia. RDIF telah menjalin kerjasama strategik dengan pelabur bersama antarabangsa terkemuka dari lebih 18 buah negara yang berjumlah lebih dari $40 bilion. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di rdif.ru

Untuk maklumat lanjut hubungi:

Arseniy Palagin
Dana Pelaburan Langsung Rusia

Press Secretary
Tel: +7 495 644 34 14, ext. 2395
Mobile: +7 916 110 31 41
E-mel: [email protected]

Andrew Leach / Maria Shiryaevskaya
Hudson Sandler

Tel: +44 (0) 20 7796 4133


Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!