Bilik berita

Sputnik V disahkan di Myanmar

Moscow, 6 Februari 2021 – Russian Direct Investment Fund (RDIF, dana kekayaan berdaulat Rusia) mengumumkan pendaftaran vaksin Sputnik V Rusia untuk membasmi koronavirus di Myanmar.

Vaksin tersebut telah diluluskan di bawah prosedur kebenaran penggunaan kecemasan tanpa percubaan klinikal tambahan di negara tersebut.

Myanmar telah m enjadi negara di abad ke-21 dalam dunia yang meluluskan Sputnik V. Vaksin tersebut telah diluluskan lebih awal di Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestin, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Hungary, UAE, Iran, Republik Guinea, Tunisia, Armenia, Mexico, Nicaragua, Republika Srpska (entiti Bosnia dan Herzegovina) dan Lubnan.

Kirill Dmitriev, CEO bagi Russian Direct Investment Fund, berkata:

“Myanmar telah menjadi negara pertama di Asia Tenggara untuk mengesahkan secara rasmi penggunaan Sputnik V, yang merupakan salah satu vaksin yang paling selamat dan paling cekap untuk membasmi koronavirus di dalam dunia. Lebih banyak negara di rantau tersebut akan menyertai Myanmar tidak lama lagi apabila kita menyaksikan permintaan yang meningkat untuk vaksin dan sedia untuk membantu rakan kongsi kami untuk melindungi kesihatan rakyat."

Sputnik V mempunyai beberapa kelebihan penting:

  • Keberkesanan Sputnik V adalah 91.6% sebagaimana yang telah disahkan oleh data yang diterbitkan dalam the Lancet, salah satu daripada jurnal perubatan yang tertua dan paling dihormati dalam dunia; vaksin ini adalah satu daripada hanya tiga vaksin di dalam dunia yang mempunyai keberkesanan yang melebihi 90%; Sputnik V menyediakan perlindungan penuh daripada kes COVID-19 yang teruk.

  • Vaksin Sputnik V adalah berdasarkan platform yang terbukti dan platform vektor adenovirus manusia yang dikaji dengan baik, yang menyebabkan selesema biasa dan telah ada selama beribu-rubu kali.

  • Sputnik V menggunakan dua vektor yang berbeza untuk dua suntikan dalam tempoh pemvaksinan, menyediakan imuniti dengan tempoh masa yang lebih daripada vaksin yang menggunakan mekanisme penghantaran yang sama untuk kedua-dua suntikan.

  • Keselamatan, keberkesanan dan ketiadaan kesan jangka panjang negatif daripada vaksin adenovirus telah dibuktikan oleh lebih daripada 250 kajian klinikal sepanjang dua dekad.

  • Pembangun vaksin Sputnik V sedang bekerjasama dengan vaksin AstraZeneca dalam percubaan klinikal bersama untuk meningkatkan keberkesanan vaksin AstraZeneca.

  • Tiada alahan kuat yang berpunca daripada Sputnik V.

  • Suhu penyimpanan Sputnik V pada suhu +2+8 C vaksin ini boleh disimpan di dalam peti sejuk konvensional tanpa apa-apa keperluan untuk melabur dalam infrastruktur rantaian sejuk tambahan.

  • Harga Sputnik V adalah kurang daripada $10 bagi setiap suntikan, menjadikannya mampu dimiliki di seluruh dunia.

***

Russian Direct Investment Fund (RDIF) ialah dana kekayaan berdaulat Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti secara utamanya di Rusia, bersama-sama pelabur kewangan dan strategik antarabangsa yang bereputasi. RDIF bertindak sebagai pemangkin untuk pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF terletak di Moscow. Pada masa ini, RDIF telah mengalami pelaksanaan bersama yang berjaya daripada lebih 80 projek dengan rakan kongsi asing yang berjumlah lebih daripada RUB2 tan dan meliputi 95% daripada rantau Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF menggajikan lebih daripada 800,000 orang dan menjana hasil yang bersamaan dengan lebih daripada 6% daripada GDP Rusia. RDIF telah mewujudkan perkongsian strategik bersama dengan pelabur bersama antarabangsa maju dari lebih daripada 18 negara dengan jumlah lebih daripada $40 bn. Maklumat lanjut boleh didapati rdif.ru

Untuk hubungan maklumat tambahan:

Alexey Urazov
Russian Direct Investment Fund
Pengarah Komunikasi Luar

Telefon bimbit: +7 915 312 76 65
E-mail: [email protected]

Andrew Leach / Maria Shiryaevskaya
Hudson Sandler

Tel: +44 (0) 20 7796 4133

Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!