Bilik berita

Sputnik V menunjukkan keberkesanan 97.6% mengikut analisis data daripada 3.8 juta orang yang divaksin di Rusia menjadikannya vaksin COVID-19 yang paling berkesan di dalam dunia

Moscow, 19 April 2021 – Pusat Penyelidikan Negara Gamaleya bagi Epidemiologi dan Mikrobiologi untuk Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia dan Russian Direct Investment Fund (RDIF, dana kekayaan berdaulat Rusia) hari ini mengumumkan bahawa vaksin Sputnik V menunjukkan keberkesanan sebanyak 97.6%, berdasarkan analisis data pada kadar jangkitan koronavirus dalam kalangan mereka di Rusia yang telah divaksin dengan kedua-dua komponen Sputnik V.

Kementerian Kesihatan Rusia mengekalkan daftar orang yang telah divaksin dan juga rakyat yang telah dijangkiti COVID sebagai sebahagian daripada Sistem Maklumat Keadaan Disatukan dalam Penjagaan Kesihatan.

Mengikut data daripada 3.8 juta warga Rusia yang divaksin dengan kedua-dua komponen Sputnik V dari 5 Disember 2020 hingga 31 Mac 2021 sebagai sebahagian daripada program vaksinasi sivil skala besar-besaran, kadar jangkitan bermula dari hari 35 dari tarikh suntikan pertama adalah 0.027% sahaja.

Pada masa yang sama, insidens dalam kalangan penduduk dewasa yang tidak divaksin ialah 1.1% untuk tempoh yang sama bermula dari hari ke-35 selepas pelancaran vaksinasi skala besar-besaran di Rusia.

Formula berikut telah digunakan untuk mengira keberkesanan vaksin tersebut.

form_MALAY_1.jpg

Data dan pengiraan keberkesanan vaksin akan diterbitkan dalam jurnal perubatan semakan pakar setara pada bulan Mei.

Sputnik V diluluskan untuk digunakan di 60 negara dengan jumlah penduduk 3 bilion orang. Sputnik V berada dalam kedudukan kedua antara vaksin koronavirus pada peringkat global dari segi bilangan kelulusan yang dikeluarkan oleh pengawal atur kerajaan.

Sputnik V juga telah diluluskan di Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestin, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Hungary, UAE, Iran, Republik Guinea, Tunisia, Armenia, Mexico, Nicaragua, Republika Srpska (entiti Bosnia dan Herzegovina), Lubnan, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Montenegro, Saint Vincent dan Grenadines, Kazakhstan, Uzbekistan, Gabon, San-Marino, Ghana, Syria, Kyrgyzstan, Guyana, Mesir, Honduras, Guatemala, Moldova, Slovakia, Angola, Republik Congo, Djibouti, Sri Lanka, Laos, Iraq, Macedonia Utara, Kenya, Maghribi, Jordan, Namibia, Azerbaijan, Filipina, Cameroon, Seychelles, Mauritius, Vietnam, Antigua dan Barbuda, Mali, Panama dan India.

Alexander Gintsburg, Pengarah Institut Penyelidikan Gamaleya bagi Epidemiologi dan Mikrobiologi, berkata:

“Keberkesanan sebenar vaksin Sputnik V mungkin lebih tinggi daripada keputusan yang ditunjukkan oleh analisis kami, memandangkan data pada sistem pendaftaran kes membolehkan sela masa antara pengumpulan sampel (tarikh sebenar penyakit) dan diagnosisnya. Sputnik V sekali lagi telah mengesahkan keberkesanan tingginya dalam mencegah jangkitan koronavirus.”

Kirill Dmitriev, CEO bagi Russian Direct Investment Fund, mengulas:

“Data yang diterbitkan oleh jurnal perubatan peneraju The Lancet telah menunjukkan keberkesanan Sputnik V berada pada tahap 91.6%. Analisis data kadar jangkitan bagi hampir 4 juta orang yang divaksin di Rusia menunjukkan bahawa keberkesanan vaksin tersebut adalah jauh lebih tinggi, menjangkau 97.6%. Data ini mengesahkan bahawa Sputnik V menunjukkan satu daripada kadar perlindungan yang terbaik terhadap koronavirus antara semua vaksin. Sebanyak 60 negara yang telah meluluskan penggunaan Sputnik V telah membuat pilihan yang betul dengan memilih satu daripada alatan yang paling berkesan untuk pencegahan koronavirus."

Sputnik V mempunyai beberapa kelebihan penting:

• Vaksin Sputnik V adalah berdasarkan platform yang terbukti dan platform vektor adenovirus manusia yang dikaji dengan baik, yang menyebabkan selesema biasa dan telah ada selama beribu-rubu kali.

• Sputnik V menggunakan dua vektor yang berbeza untuk dua suntikan dalam tempoh pemvaksinan, menyediakan imuniti dengan tempoh masa yang lebih daripada vaksin yang menggunakan mekanisme penghantaran yang sama untuk kedua-dua suntikan.

• Keselamatan, keberkesanan dan ketiadaan kesan jangka panjang negatif daripada vaksin adenovirus telah dibuktikan oleh lebih daripada 250 kajian klinikal sepanjang dua dekad.

• Tiada alahan kuat yang berpunca daripada Sputnik V.

• Suhu penyimpanan Sputnik V pada suhu +2+8 C vaksin ini boleh disimpan di dalam peti sejuk konvensional tanpa apa-apa keperluan untuk melabur dalam infrastruktur rantaian sejuk tambahan.

Pusat Penyelidikan Negara Gamaleya bagi Epidemiologi dan Mikrobiologi untuk Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia ialah salah satu pusat penyelidikan tertua di Rusia, telah meraikan ulang tahun ke-100 pada tahun 1991. Fokus utama penyelidikan pusat ini ialah masalah asas dalam epidemiologi, perubatan dan mikrobiologi molekul dan imunologi yang berjangkit. Maklumat lanjut boleh didapati di www.gamaleya.org

Russian Direct Investment Fund (RDIF) ialah dana kekayaan berdaulat Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti secara utamanya di Rusia, bersama-sama pelabur kewangan dan strategik antarabangsa yang bereputasi. RDIF bertindak sebagai pemangkin untuk pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF terletak di Moscow. Pada masa ini, RDIF telah mengalami pelaksanaan bersama yang berjaya daripada lebih 80 projek dengan rakan kongsi asing yang berjumlah lebih daripada RUB2 tn dan meliputi 95% daripada rantau Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF menggajikan lebih daripada 800,000 orang dan menjana hasil yang bersamaan dengan lebih daripada 6% daripada GDP Rusia. RDIF telah mewujudkan perkongsian strategik bersama dengan pelabur bersama antarabangsa maju dari lebih daripada 18 negara dengan jumlah lebih daripada $40 bn. Maklumat lanjut boleh didapati rdif.ru

Untuk mendapatkan hubungan maklumat tambahan:

Alexey Urazov
Russian Direct Investment Fund