Bilik berita

Turki menjadi negara ke-63 di dalam dunia untuk membenarkan vaksin Sputnik V

Moscow, 30 April 2021 – Russian Direct Investment Fund (RDIF, dana kekayaan berdaulat Rusia) mengumumkan bahawa Kementerian Kesihatan Republik Turki telah mendaftarkan vaksin Sputnik V Rusia untuk membasmi koronavirus di negara tersebut.

Vaksin ini telah didaftarkan di Turki di bawah prosedur pengesahan penggunaan kecemasan (EUA). Turki menjadi negara yang ke-63 untuk membenarkan penggunaan Sputnik V. Jumlah penduduk negara yang telah meluluskan penggunaan Sputnik V melebihi 3.2 bilion orang.

Kajian pasca vaksinasi dalam beberapa negara menunjukkan bahawa Sputnik V adalah vaksin yang paling selamat dan paling berkesan untuk melawan koronavirus. Sputnik V berada dalam kedudukan kedua antara vaksin koronavirus pada peringkat global dari segi bilangan kelulusan yang dikeluarkan oleh pengawal atur kerajaan.

RDIF telah lebih awal mencapai persetujuan dengan syarikat farmaseutikal Viscoran İlaç di Turki untuk bekerjasama bagi pengeluaran Sputnik V di negara itu. Viscoran İlaç telah menjalankan kajian yang diperlukan untuk penyetempatan produk tersebut dan bertujuan untuk melancarkan pengeluaran di negara itu pada bulan-bulan yang mendatang di beberapa kemudahan.

Setakat ini Sputnik V juga telah diluluskan di Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestin, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Hungary, UAE, Iran, Republik Guinea, Tunisia, Armenia, Mexico, Nicaragua, Republika Srpska (entiti Bosnia dan Herzegovina), Lubnan, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Montenegro, Saint Vincent dan Grenadines, Kazakhstan, Uzbekistan, Gabon, San-Marino, Ghana, Syria, Kyrgyzstan, Guyana, Mesir, Honduras, Guatemala, Moldova, Slovakia, Angola, Republik Congo, Djibouti, Sri Lanka, Laos, Iraq, Macedonia Utara, Kenya, Maghribi, Jordan, Namibia, Azerbaijan, Filipina, Cameroon, Seychelles, Mauritius, Vietnam, Antigua dan Barbuda, Mali, Panama, India, Nepal dan Bangladesh.

Kirill Dmitriev, CEO bagi Russian Direct Investment Fund, berkata:

“Rusia dan Turki telah bekerjasama secara aktif dalam usaha bersama untuk membanteras koronavirus sejak awal pandemik dan RDIF mengalu-alukan keputusan oleh Kementerian Kesihatan Turki hari ini untuk meluluskan Sputnik V. Vaksin digunakan di banyak negara di seluruh dunia dan kajian pasca vaksinasi di banyak daripada negara itu menunjukkan bahawa Sputnik V ialah vaksin yang paling selamat dan paling berkesan untuk membasmi koronavirus. Vaksin Rusia akan menyumbang untuk menyelamatkan nyawa, mencegah penyebaran koronavirus dan mewujudkan keimunan jangka panjang dalam kalangan penduduk di Turki dan akan membantu untuk kembali kepada kehidupan yang biasa tidak lama lagi.

Sputnik V mempunyai beberapa kelebihan penting:

  • Keberkesanan Sputnik V ialah 97.6% berdasarkan analisis data tentang kadar jangkitan koronavirus dalam kalangan mereka di Rusia yang divaksin dengan kedua-dua komponen Sputnik V dari 5 Disember 2020 hingga 31 Mac 2021;

  • Vaksin Sputnik V adalah berdasarkan platform yang terbukti dan platform vektor adenovirus manusia yang dikaji dengan baik, yang menyebabkan selesema biasa dan telah ada selama beribu-rubu kali.

  • Sputnik V menggunakan dua vektor yang berbeza untuk dua suntikan dalam tempoh pemvaksinan, menyediakan imuniti dengan tempoh masa yang lebih daripada vaksin yang menggunakan mekanisme penghantaran yang sama untuk kedua-dua suntikan.

  • Keselamatan, keberkesanan dan ketiadaan kesan jangka panjang negatif daripada vaksin adenovirus telah dibuktikan oleh lebih daripada 250 kajian klinikal sepanjang dua dekad.

  • Tiada alahan kuat yang berpunca daripada Sputnik V.

  • Suhu penyimpanan Sputnik V pada suhu +2+8 C vaksin ini boleh disimpan di dalam peti sejuk konvensional tanpa apa-apa keperluan untuk melabur dalam infrastruktur rantaian sejuk tambahan.

  • Harga Sputnik V adalah kurang daripada $10 bagi setiap suntikan, menjadikannya mampu dimiliki di seluruh dunia.

***

Russian Direct Investment Fund (RDIF) ialah dana kekayaan berdaulat Rusia yang ditubuhkan pada tahun 2011 untuk membuat pelaburan bersama ekuiti secara utamanya di Rusia, bersama-sama pelabur kewangan dan strategik antarabangsa yang bereputasi. RDIF bertindak sebagai pemangkin untuk pelaburan langsung dalam ekonomi Rusia. Syarikat pengurusan RDIF terletak di Moscow. Pada masa ini, RDIF telah mengalami pelaksanaan bersama yang berjaya daripada lebih 80 projek dengan rakan kongsi asing yang berjumlah lebih daripada RUB2 tn dan meliputi 95% daripada rantau Persekutuan Rusia. Syarikat portfolio RDIF menggajikan lebih daripada 800,000 orang dan menjana hasil yang bersamaan dengan lebih daripada 6% daripada GDP Rusia. RDIF telah mewujudkan perkongsian strategik bersama dengan pelabur bersama antarabangsa maju dari lebih daripada 18 negara dengan jumlah lebih daripada $40 bn. Maklumat lanjut boleh didapati rdif.ru

Untuk hubungan maklumat tambahan:

Alexey Urazov
Russian Direct Investment Fund
Pengarah Komunikasi Luar

Telefon bimbit: +7 915 312 76 65
E-mail: [email protected]

Andrew Leach / Maria Shiryaevskaya
Hudson Sandler

Tel: +44 (0) 20 7796 4133

Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!