Testimoni

Prof Brendan Wren
Profesor Patogenesis Mikrob, Sekolah Perubatan Kesihatan & Tropika London

Data mengenai kajian vaksin Rusia yang dilaporkan dalam Lancet adalah menggalakkan – menunjukkan keselamatan dan keimunogenan vaksin COVID-19 yang berasaskan adenovirus.

Polina Stepensky
Pengerusi Jabatan Imunoterapi Barah dan Transplantasi Tulang Sumsum Tulang di hospital Hadassah, Israel

Pertama sekali saya patut ucapkan ‘Bravo!’ kepada ahli sains Rusia dan ahli profesional kesihatan Rusia. Kami sangat memahami dan bersetuju sepenuhnya dengan pendekatan teknologi dan saintifik ini. Anda telah meraih kejayaan sebenar dalam bidang sains dan perubatan. Kami sangat bersyukur yang anda telah membuat kerja yang hebat. Betapa menakjubkan yang gerak balas imun humor yang stabil termasuk antara sel berjaya dihasilkan. Ini dicapai melalui penggunaan dua vektor berbeza yang menghantar ubat dan pada masa yang sama, menyelesaikan masalah kesan peneutralan yang mungkin semasa suntikan kedua. Kecekapan yang tinggi kedua-dua adenovirus terpilih telah dibuktikan. Oleh itu, platform yang digunakan oleh Institut Gamaleya merupakan platform yang betul.
Kerja yang dilakukan mengilhamkan penghormatan yang hebat dan vaksin itu sendiri berbaloi untuk dikaji dan digunakan.

Dr. Stephane Gayet
Profesor di Universiti Strasbourg, doctor di Hospital Universiti Strasbourg

Ini merupakan vaksin yang berharga dan berkesan yang saya sendiri nanti-nantikan. Saya sangat berminat dengan kerja yang dilakukan oleh penyelidik Rusia. Saya tahu yang salah satu kaedah yang paling maju telah digunakan - kaedah vektor adenovirus.

Dr. Fabio Vilas-Boas Pinto
Setiausaha Kesihatan Negeri Bahia

Kerajaan Negeri Bahia di Brazil berasa sangat senang hati dengan persetujuan yang ditandatangani dengan Dana Kekayaan Berdaulat Persekutuan Rusia yang akan menjamin akses kepada vaksin Sputnik V untuk rakyat Brazil, sebaik sahaja vaksin diluluskan oleh pihak berkuasa kawal selia negara Brazil. Oleh sebab vaksin ini dicipta menggunakan adenovirus manusia yang merupakan salah satu platform pembangunan vaksin yang paling selamat dan berkesan di dunia, kami percaya yang keputusan percubaan klinikal fasa 3 yang sedang berlangsung akan mengesahkan data yang diperhatikan dalam fasa 1 dan 2.

G V Prasad
Pengerusi Bersama dan Pengarah Urusan Makmal Dr. Reddy

Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan RDIF untuk membawa vaksin ke India. Keputusan Fasa I dan II telah menunjukkan hasil dan kami akan melaksanakan percubaan Fasa III di India untuk memenuhi keperluan kawal selia di India. Vaksin Sputnik V boleh memberikan pilihan yang hebat dalam perjuangan kami melawan COVID 19 di India.

Shavkat Ismailov
Pengerusi Kumpulan Syarikat LAXISAM

Kerjasama dengan RDIF untuk vaksin Sputnik V memainkan peranan yang penting. Vaksin ini dicipta oleh ahli sains Rusia berdasarkan penyelidikan saintifik dan klinikal yang maju.

Zhong Nanshan
Pengarah Institut Penyakit Pernafasan Guangzhou, China

Saya sangat menghargai vaksin melawan COVID-19 yang telah dibangunkan oleh Pusat Gamaleya. Benarkan saya untuk mengucapkan tahniah kepada negara anda kerana penyempurnaan prosedur pendaftaran negara. Vaksin adenovirus Rusia adalah selamat dan akan melengkapkan percubaan klinikalnya dengan berjaya.

Hildegund Ertl
Profesor, Pusat Vaksin & Imunoterapi di Institut Wistar di Philadelphia, AS

Mengikut apa yang saya lihat di luar sana, ini mungkin platform yang paling baik.

Ian Jones
Profesor virologi di Universiti Reading, United Kingdom

Terdapat data latar belakang umum yang mencukupi tentang vaksin berasaskan adenovirus rekombinan untuk menganggap vaksin itu sendiri akan selamat pada dos biasa.

Ashwani Mahajan
Penganjur bersama kebangsaan dari Swadeshi Jagran Manch, India

Sebaik sahaja isu keberkesanan diselesaikan, kos akan menjadi isu yang penting. Pendapat saya bagi kedua-dua situasi, vaksin Rusia akan lulus ujian.

Mesej berjaya dihantar!

Anda melanggan berita kami
Terima kasih!